2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra, Szandra
Holnap Ivó, Milánnapja lesz.

Fontos a Castrumban a sportolók egészsége

Állóképességi mérésen a Castrumos harcosok Állóképességi mérésen a Castrumos harcosok

Állóképesség mérésen, terheléses vizsgálaton (spiroergometria) vett részt két Castrumos élversenyző. A vizsgálaton a szív-keringés-légzésfunkciók működését minősítik. Mivel, csak optimális élettani állapotban lehet elérni a tartós, minőségi sporttevékenységet, a napi minőségi munkát, jó mentális teljesítményt, ezért a Castrumban az edzők igyekeznek odafigyelni az élversenyzőik egészségi állapotára. 

Németh VeronikaNémeth VeronikaA napokban 2 Castrumos élversenyző, Németh Veronika, és Pantelics Bence vett részt a több mint 1 órás állóképességi mérésen. A két élsportoló a heti 3 közös edzésen felül plusz edzéseket is teljesít, hogy a versenyeken jól szerepljenek. (Programjukban futás, zsákolás, szabad súlyos edzések szerepelnek.)

Pantelics Péter edző, élt a lehetőséggel, és a két élsportolót a Nyugat Magyarországi Egyetem Sporttudományi Intézet Egészségtudományi Laboratóriumában dr. Szakály Zsoltra bízta, aki nagyon megvolt elégedve a két karatés teljesítményével.

 

A Spiroergometriai (állóképességi) vizsgálat

 

Pantelics BencePantelics BenceA fizikai terhelés nagyobb munkát ró a szívre, szervezeted oxigénigénye megnő, hiszen adott idő alatt nagyobb mennyiségű vért kell pumpálnia.

A terheléses vizsgálat stabil adatokat nyújt a hosszú távra tervezhető sportolói munkához.

Terheléses vizsgálat előtt meghatározták, milyen a versenyzők kívánatos testtömege (relatív izom- és zsírtömeg életkor, nem, valamint a testalkat ismeretében), majd az elektródák felszerelését követően, egy futópad segítségével megkezdődött a terhelési teszt. A sportolók teste tele volt ragasztva érzékelőkkel és még a légzésüket is a számítógép figyelte. A mérés során, kezdetben séta, majd 10 km/h -s futás következett. A terhelés alatt a sebesség nem változott, csupán a futószalag meredeksége nőtt, és nőtt. Szokatlan volt a fiataloknak a vizsgálat, hiszen mindkettőjük most találkozott először még a futópaddal is, hát még az érzékelőkkel.

Dr. Szakály Zsolt mindkét sportolót megdicsérte, és a vizsgálatot követően, 4-4 oldalas dokumentumot bocsátott edzőjük rendelkezésére.

 

Az edzői vélemény

- Jó volt látni a két gimnazista helytállását, és boldogan hallgattam a szakember dícsérő szavait Veronikáról, és Bencéről. Abban az egy órában én is annyi információhoz jutottam, hogy több mint 24 órába telt, míg "megemésztettem" ezeket. A kapott számítógépes mérési adatok birtokában, új edzésterv készül számukra. A cél, hogy elkerüljük a túledzettséget, és helyette optimális terhelést adjunk sportolóinknak. A vizsgált adatok birtokában most már valóban egyedi edzéstervekről beszélhetünk.

 

Veronika a futópadonVeronika a futópadonMivel minden sportoló más, és más, ezért bizonyos szinten más terhelést kell adni a 18 éves könnyű súlyú női versenyzőnek, mint a 16 éves középsúlyú fiúnak. Eddig is igyekeztem ezt figyelembe venni, de így az adatok birtokában, már könnyebb munkám lesz.

- Jól esett az eddigi munkánk pozitív visszacsatolása egy olyan szakembertől, aki többek közt az AUDI ETO élsportolóit is vizsgálja. Megerősítést kaptam, hogy jó irányban haladunk, és a két versenyzőnk légzési, és keringési rendszere is a legnagyobb rendben van. Zsolt szakmai tanácsai is hasznosak lesznek, hogy miként tudom teljesítményüket fokozni, és edzettségi szintjüket növelni. Súlycsoportos versenyről lévén szó, folyamatosan ügyelnünk kell, a súlyra és a kondíció megtartására. Ezzel a segítséggel, már ez a probléma is könnyen leküzdhető lesz.


Eddig is nyitott voltam minden újra, amivel a képességeiket fejleszthetem, ezután pedig mégjobban törekedni fogok, hogy szakmai tudásom velük együtt fejlődjön. Ilyen vizsgálaton kapuvári karatés még nem vett részt, és mondhatni Veronika és Bence az első "kísérleti fehér egerünk". Velük együtt tanulok Én is, és legalább annyit kapok vissza tőlük, mint amennyit Én adok nekik. Úgy érzem nagyon optimális a szinergia köztünk.

 

 A mérés során rengeteg adat birtokába jutottam, de a legfontosabb a légző-, és a vérkeringési rendszer kapacitásáról kapott mutatók voltak. A cél, hogy ennyi edzés mellett, ne legyenek fáradtak, hanem a kellő időben képesek legyenek robbanni, és teljesítményük maximumát nyújtani. Veronika az áprilisi Európa Bajnokságra készül, és még jelenlegi állapotán mindig fogunk tudni javítani. Bencét pedig az őszi U16-os Európa Bajnokságra kell csúcsformába hozni.

Szükségünk lesz még pár felszerelésre, de remélhetőleg találunk pályázati forrást rá, és nem lesz akadálya, hogy teljesítményüket tovább növelhessük.

 

Irány az EBIrány az EB

Facebook - Kövess minket