2024. április 27. szombat
Zita, Mariann
Holnap Valéria, Nimródnapja lesz.

Világbajnoki érem az 50. a Castrumban - Szalay Berta brutálisan menetelt

Világbajnokok Világbajnokok

Ami a csövön kifért. A 24 éves Szalay Berta Spanyolországban állhatott a WKB 1. Open Kyokushin Karate World Championship dobogójának a tetejére a hétvégén. Ezzel a sikerrel, megszerezte a Castrum SC Kapuvár 50. Európa- és Világbajnoki érmét. Szép teljesítmény egy 10.000-es kisváros egyesületétől.

Kicsit az előzményekről

1983-ban rakta le Csitei Béla Kapuváron a Kyokushin Karate alapkövét. Az elmúlt 40 esztendőben több ezer fiatal kezdett bele ebbe a népszerű, de egyáltalán nem könnyű harcművészetbe. A 40 esztendő alatt, a Castrum SC Kapuvár karatékái eddig a hétvégig, mindössze 49 Európa - és Világ Bajnoki érmet hoztak városunkba. Sikerekkel tértek haza Japánból, maguknak tudhatják, a máig egyetlen KWU Junior Világbajnoki magyar aranyérmet (melyet Végerbauer Roberta 2016-ban Várnában harcolt ki), és számos olyan sportolójuk van, akik nem csak egyszer, állhattak fel a kontinens viadalok dobogójára, hanem nekik köszönhetően, már többször is hallhatta a Magyar Nemzeti Válogatott himnuszunkat. 49 érem, szuper teljesítmény, de vajon kié lesz az 50.?

2023. októberében Szalay Berta és Sensei Pantelics Péter, Japánba utaztak, a 13. Súlycsoport nélküli Shinkyokushin Világbajnokságra, azzal a titkos vággyal, hogy meglesz az 50. érem. Berta napi 3-4 edzést végzett, hónapokon keresztül, heti 1 nap pihenővel, és a remek formában állhatott fel a Metropolitan Gymnasium tatamijára, Tokióban. Sajnos a remek japán ellenfél mellé, kaptak egy japán bírót is. Így Berta a 2x2 perces küzdelem során, hiába rúgta meg úgy kétszer is ellenfelét, hogy az a földre került, csak nem akarták a bírák felemelni a Castrumos versenyzőnek a zászlót. "- Sajnos, így is lehet veszíteni"- volt Peti Sensei véleménye erről a világbajnokságról.

Bertát viszont annyira vitte az adrenalin, és "flow", hogy a VB estéjén, a küzdelmet követően, még elment 1,5 órát futni Tokióban. Másnap pedig elhatározták, hogy ezt a remek formát nem hagyják veszni, és keresnek a világban még olyan versenyt, ahol kamatoztathatják a rengeteg munkát.

WKB OPEN Világbajnokság - Spanyolország - 2023. november 18.

A World Kyokushin Budokai Világszervezet Lorca városában szervezte súlycsoport nélküli Világbajnokságát, ahol 22 női versenyző közt két magyar lány szerepelt. Bóka Viktória (Griff SE Pápa) és Szalay Berta (Castrum). A remek szervezésű versenyen a két magyar lány elhatározta, hogy majd közös döntőt fognak vívni egymás ellen. Ez persze remekül hangzott, de a kivitelezést is meg kellett valósítaniuk. Berta szerencsés sorsolással, "erőnyerőként" kezdett, így láthatta, ahogy román ellenfele Valentina Preda, ipponnal érkezik a legjobb 16-ba. A román lány nagyon erős kéztechnikákkal ostromolta Bertát, aki keményen beleállva, majd egy villámgyors Do mawashi Kaiten Gerivel (Roll kick) hatalmas KO-t aratott. Ettől a rúgástól "felrobbant" a közösségi háló. - Remek kezdés, és bemutatkozás.

rollkickA rúgás megtekintéséért kattints a képre

Remek kezdést követően, a francia Camille Haddouche következett. Camille nagyon jó harcos, Bertának már sikerült egyszer Göteborgban legyőzni őt a súlycsoportos Európa bajnokságon, de bizony most is 3x2 percet kellett küzdeni, hogy a bírók az aktívabb, és harciasabb magyar lányt engedjék a legjobb 4 közé.

Ahhoz viszont, hogy Berta Vikivel döntőzhessen, még a holland Ruby Goedhart-ot kellett maga mögé utasítania. A feladat szintén nem volt egyszerű, hiszen Ruby görög ellenfelét villámgyors fejrúgásával intézte el. Jól jön ilyenkor a sok verseny tapasztalat. Berta szófogadóan követte Peti Sensei utasításait, és folyamatos körmozgásával, kiiktatta a holland veszélyes bal lábát a harcból. Az erő és a spirit pedig Berta oldalát erősítve megállíthatatlanként győzte le a németalföldi versenyzőt.

Bent a döntőben

dontoViki is keményeket csatázott, de sikerült neki is a másik ágról a Világbajnokság döntőjébe verekednie magát. A két magyar lány hatalmas küzdelmet vívott. Mindeketten az aranyéremért harcoltak. Berta itt is ügyesen védte ellenfele fej rúgásait, és keményen rombolta comb rúgásaival ellenfelét. 3 perc után a bírók Bertát ítélték jobbnak.

A döntő videó felvétele itt tekinthető meg >>>

A sok munka kifizetődött. A rengeteg futás, a 300-as felülések, edzés Kapuváron, és Siklóson, készülés a válogatottal. A felgyülemlett adrenalin, és a japán bíráskodás csalódása, Szalay Bertát a Világbajnokság dobogójára segítette.

Óriási gratuláció ennek a fiatal Castrumos lánynak, aki pécsi egyetemi tanulmányai mellett érte el álmait.

 

". Nekem már itt van karácsony. Megjártuk japánt, ahol levizsgáztam 4. danra. Serfőző Hanga Niobé átvehette "Kapuvár Város Érdemes Sportolója" díjat. Para karatésunk Magyar Lóránt a Világkupán 4. helyezést ért el a nyáron, Berta pedig két EB bronzérmet követően, világbajnokként ünnepelheti az év végét. Bajnokaink szamuráj kardokkal gazdagodtak, a Castrum pedig megszerezte az 50. neves érmét. Boldog, és büszke vagyok erre a csapatra. " - kommentálta Sensei Pantelics Péter a történteket.

Megjegyzés: - A Világbajnoki kupa 180 cm magas, amit bizony nem volt egyszerű haza juttatni, de sikerült. A serleg, és az érem jelenleg a Castrum dojoban pihen, hogy a fiatalok motivációt meríthessenek. Berta haza fele úton, megkérdezte Peti Senseit: - Osu, hétfőn mit edzek?
- Pihenj. Az évzáróig nem is akarlak látni, hacsak nem mesélni szeretnél a gyerekeknek. - volt Sens'i válasza.

Hát ilyen ember, Szalay Berta. Ízig vérig példakép. Reméljük sokat írhatunk még róla.

A Castrumot a Világbajnokság útján támogatták: Novomatic - Full Energy - Kapulan Kft - Kapu MH Kft - Provertha Zrt - Gyopáros Alpár, Hámori György és Kapuvár város önkormányzata.

Kapcsolódó elemek

Facebook - Kövess minket