2024. március 29. péntek
Auguszta
Holnap Zalánnapja lesz.

Szemétben úszik Kapuvár - Szerencsére, aktívak a Zöldek

2019-ben indult az a civil szerveződés, akik megunták, hogy a környezetüket ellepi a szemét. Ma a jó példa ragadós, és néhány osztályfőnök kihasználva a jó időt, a tanulókat a jó példával vezetve zsákszámra gyűjtik a szemetet. Sajnos még így is kevesen vannak, ahhoz képest ahányan elszórják a szemetet.

 

Lajtos Zoltán volt az a fiatalember, aki kerékpáros edzései során, felfigyelt az egyre másra felbukkanó út melletti szemét kupacokra. Először csak családjával, és szűk baráti körével veselkedtek neki a szemétgyűjtésnek, aztán egyre több "jó látású" polgár csatlakozott a csapathoz. Mondhatnánk, hogy mindenki nagy - nagy örömére, tisztítják ők városunkat, és a környéket, de ez így nem igaz.

Lajtos Zoltán, a Zöld Aktív csoport vezetőjeLajtos Zoltán, a Zöld Aktív csoport vezetőjeSokaknak tüske a szemébe az a civil csoport, akik 2021 óta már hivatalos egyesületként tevékenykednek, és már több tonna szemetet szedtek össze. Facebookos csoportjukhoz több, mint 2500 fő csatlakozott!

A Zöld Aktív csoport már nem csak Kapuváron, és közvetlen környékén, hanem a Rábaköz többi településén is aktívan tevékenykedik. Mivel a települések tisztántartása az ott élő emberek adójából fedezve az önkormányzatok feladata lenne, ezért elképzelhető, hogy mennyire "örülnek" az ilyen önkéntes szerveződéseknek, akik arra figyelmezetetik a településvezetést, hogy bizony a "Zöld Program" hiába működik csak papíron, a valóság egészen mást mutat.

Igaziból szélmalom harc az egész. Mindaddig, amíg a következő nemzedéket rá nem neveljük arra, hogy szemetelni nem "Menő dolog", hanem vér ciki, és undorító.

Ugyanis, hiába szedik össze a civilek a szemetet, ha 1 hét leforgása alatt valahogy "újra termelődik" a hulladék. Amolyan Déva vára építgetésének tűnik. (Talán itt is be kéne falazni egy asszonyt? - Vagy netán elásni, hogy megszűnjön a szemetelés? )

A megoldás

Pár általános iskolás osztályfőnök már csatlakozott a csoporthoz, és jó pedagógushoz méltón osztályaikkal zsák számra gyűjtik a szemetet. Ők azok, akik nem csak szájkaratéznak a katedrán, hanem tetteikkel bizonyítják hivatásukat.

  • Hogy van-e értelme? Előbb - utóbb az a fiatal megtanulja, hogy ha nem akar lehajolni minden héten más szemetéért, akkor jobb, ha Ő sem dobja el az utcán a szemetét. Ha ez tudatosul előbb csak egy osztálynyi gyerekben, majd a másikakban is, akkor lehet ez is olyan "fertőző" járvány, mint ahogy a Covid terjedt el a közösségekben.

Kapui Piroska tanítónő vezetésével a Pátzay iskola hatodik osztályosai megint kitettek magukért, és jó pár zsákot begyűjtöttek a környéken. Minden elismerés a tanárnőé, és diákjaié!

Megkérdeztük a lakosokat

Megkérdeztünk jó pár helyi lakost, miként vélekednek a helyi szemét helyzetről. Szó-szó, a lényeg mindig az volt:

- Ne is várjuk, hogy az illegális szemétlerakók száma csökkenni fog, mindaddig, amíg a helyi Hulladékudvar a Szabadság utca végén csak keddenként 8:00 - 13:00-ig van nyitva. Ilyenkor minden helyi lakos dolgozik. Vajon, hogyan vigyék ki az emberek az otthon összegyűlt szemetet?

  • Hogy tényleg ez lenne a fő oka a rengeteg szemétnek, az megkérdőjelezendő, de egy biztos ez is hozzá tesz a dolgokhoz.

Járjunk elő jó példával, és segítsük akár zsákkal, kesztyűkkel azokat, akik nem restelnek lehajolni más mocskáért!

 



Kapcsolódó elemek

  • Gondban vannak az idősek - LOMTALANÍTÁS Gondban vannak az idősek - LOMTALANÍTÁS

    Ismét őszi lomtalanítás lesz a hétvégén Kapuváron. A korábbi évekhez hasonlóan a KRESZ park területére kell kiszállítani a lomokat a helyi lakosoknak, ami bizony az idős egyedül élő kapuváriak számára szinte lehetetlen.

  • Aktívak a 7. osztályosok Aktívak a 7. osztályosok

    Elkezdődött az iskola, és Kapui Piroska osztályfőnök, kihasználva még az Indián nyár kínálta lehetőségeket, hadba fogta a Kapuvári Térségi Iskola 7.a osztályos tanulóit.

  • Szemléletformálás Kapuváron is Szemléletformálás Kapuváron is

    Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás. Kapuváron a Kresz Parkban!

  • Öntési összefogás március 15-n Öntési összefogás március 15-n

    Aktívak a Zöldek! Március 15-n 10:00-kor egy kis közös település szépítésre invitálják a helyieket!

  • Amilyen a vezetés, olyan lesz a jövő nemzedéke Amilyen a vezetés, olyan lesz a jövő nemzedéke

    Energia válság, és takarékosság miatt, a Pátzay iskola tanulói számára döcögősen zajlanak a testnevelés órák. Ám a leleményes tanárnők így is mozgásban tartják a gyerekeket, valami extra célért.

Facebook - Kövess minket