2023. június 5. hétfő
Fatime, Ferdinánd
Holnap Norbert, Cintia, Normannapja lesz.

Szemétben úszik Kapuvár - Szerencsére, aktívak a Zöldek

2019-ben indult az a civil szerveződés, akik megunták, hogy a környezetüket ellepi a szemét. Ma a jó példa ragadós, és néhány osztályfőnök kihasználva a jó időt, a tanulókat a jó példával vezetve zsákszámra gyűjtik a szemetet. Sajnos még így is kevesen vannak, ahhoz képest ahányan elszórják a szemetet.

 

Lajtos Zoltán volt az a fiatalember, aki kerékpáros edzései során, felfigyelt az egyre másra felbukkanó út melletti szemét kupacokra. Először csak családjával, és szűk baráti körével veselkedtek neki a szemétgyűjtésnek, aztán egyre több "jó látású" polgár csatlakozott a csapathoz. Mondhatnánk, hogy mindenki nagy - nagy örömére, tisztítják ők városunkat, és a környéket, de ez így nem igaz.

Lajtos Zoltán, a Zöld Aktív csoport vezetőjeLajtos Zoltán, a Zöld Aktív csoport vezetőjeSokaknak tüske a szemébe az a civil csoport, akik 2021 óta már hivatalos egyesületként tevékenykednek, és már több tonna szemetet szedtek össze. Facebookos csoportjukhoz több, mint 2500 fő csatlakozott!

A Zöld Aktív csoport már nem csak Kapuváron, és közvetlen környékén, hanem a Rábaköz többi településén is aktívan tevékenykedik. Mivel a települések tisztántartása az ott élő emberek adójából fedezve az önkormányzatok feladata lenne, ezért elképzelhető, hogy mennyire "örülnek" az ilyen önkéntes szerveződéseknek, akik arra figyelmezetetik a településvezetést, hogy bizony a "Zöld Program" hiába működik csak papíron, a valóság egészen mást mutat.

Igaziból szélmalom harc az egész. Mindaddig, amíg a következő nemzedéket rá nem neveljük arra, hogy szemetelni nem "Menő dolog", hanem vér ciki, és undorító.

Ugyanis, hiába szedik össze a civilek a szemetet, ha 1 hét leforgása alatt valahogy "újra termelődik" a hulladék. Amolyan Déva vára építgetésének tűnik. (Talán itt is be kéne falazni egy asszonyt? - Vagy netán elásni, hogy megszűnjön a szemetelés? )

A megoldás

Pár általános iskolás osztályfőnök már csatlakozott a csoporthoz, és jó pedagógushoz méltón osztályaikkal zsák számra gyűjtik a szemetet. Ők azok, akik nem csak szájkaratéznak a katedrán, hanem tetteikkel bizonyítják hivatásukat.

 • Hogy van-e értelme? Előbb - utóbb az a fiatal megtanulja, hogy ha nem akar lehajolni minden héten más szemetéért, akkor jobb, ha Ő sem dobja el az utcán a szemetét. Ha ez tudatosul előbb csak egy osztálynyi gyerekben, majd a másikakban is, akkor lehet ez is olyan "fertőző" járvány, mint ahogy a Covid terjedt el a közösségekben.

Kapui Piroska tanítónő vezetésével a Pátzay iskola hatodik osztályosai megint kitettek magukért, és jó pár zsákot begyűjtöttek a környéken. Minden elismerés a tanárnőé, és diákjaié!

Megkérdeztük a lakosokat

Megkérdeztünk jó pár helyi lakost, miként vélekednek a helyi szemét helyzetről. Szó-szó, a lényeg mindig az volt:

- Ne is várjuk, hogy az illegális szemétlerakók száma csökkenni fog, mindaddig, amíg a helyi Hulladékudvar a Szabadság utca végén csak keddenként 8:00 - 13:00-ig van nyitva. Ilyenkor minden helyi lakos dolgozik. Vajon, hogyan vigyék ki az emberek az otthon összegyűlt szemetet?

 • Hogy tényleg ez lenne a fő oka a rengeteg szemétnek, az megkérdőjelezendő, de egy biztos ez is hozzá tesz a dolgokhoz.

Járjunk elő jó példával, és segítsük akár zsákkal, kesztyűkkel azokat, akik nem restelnek lehajolni más mocskáért!

 



Kapcsolódó elemek

 • Szemléletformálás Kapuváron is Szemléletformálás Kapuváron is

  Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás. Kapuváron a Kresz Parkban!

 • Öntési összefogás március 15-n Öntési összefogás március 15-n

  Aktívak a Zöldek! Március 15-n 10:00-kor egy kis közös település szépítésre invitálják a helyieket!

 • Amilyen a vezetés, olyan lesz a jövő nemzedéke Amilyen a vezetés, olyan lesz a jövő nemzedéke

  Energia válság, és takarékosság miatt, a Pátzay iskola tanulói számára döcögősen zajlanak a testnevelés órák. Ám a leleményes tanárnők így is mozgásban tartják a gyerekeket, valami extra célért.

 • A jó példa ragadós - Aktívak a Zöldek A jó példa ragadós - Aktívak a Zöldek

  A Közösségi hálón szerveződött Zöld Aktív csoport egyre "fertőzőbb" méreteket ölt. Úgy látszik, már nem csak Lajtos Zoltán és barátai szemét bántja a rengeteg szemét, hanem egyre több fiatal is csatlakozik önszorgalomból a Zöld Aktív csoporthoz.

 • Aktívak a Zöldek Aktívak a Zöldek

  Bizonyára mindenki hallott már azon kis helyi csoportól, akik úgy döntöttek, hogy megtisztítják Kapuvár, és a környék környezetét. Lajtos Zoltán az, aki igyekszik összefogni a természetbarát, környezeti aktivistákat. Hétről - hétre a kis csapat egyre több illegális szemétlerakót, útmenti illegális hulladéklerakókat számolnak fel.

Facebook - Kövess minket