2023. március 23. csütörtök
Emőke
Holnap Gábor, Karina, Milénanapja lesz.

Szemléletformálás Kapuváron is

Gyüjtőpont a Kresz Parkban Gyüjtőpont a Kresz Parkban

Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás. Kapuváron a Kresz Parkban!

 

Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.

Először Győrben és Pannonhalmán jelentek meg a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciója keretében az óriás gyűjtőpontok, és most úgy tűnik, a csapat a megye nyugati részére is gondolt: Kapuváron és Mosonmagyaróváron folytatják a gyűjtést és a szemléletformálást. Az akció két új helyszíne maga is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, a környezetvédelem erősítésére és a mezőgazdasági fejlesztések, szakmai események befogadására.

Mosonmagyaróváron a 19. század elejétől működik mezőgazdasági és agrártudományi felsőoktatási intézmény, amely jelenleg a Széchenyi István Egyetem szárnya alatt további fenntarthatóság fókuszú tanszékekkel is bővült 2022-ben. A város erős környezetvédelmi programja és hangsúlyos fenntartható városfejlesztési stratégiája rengeteg zöld megoldást biztosít a város lakói számára, kezdve a zöldterületek növelésétől, a közösségi közlekedés fejlesztésén át, akár a közösségi szemétszedésig. Kapuvár pedig többek között a kerékpáros közlekedés fejlesztését és az illegális szemétlerakók felszámolását tűzte ki célul, de a Klímakapu kezdeményezés jelentősen aktivizálta a kapuvári lakosságot is egy környezetbarátabb életmód irányába, mindennapi tanácsokat biztosítva a tudatos életvitelhez.

szemleletformalas2

A CLC gyűjtőpont jól passzol a két város törekvéseihez, egyedi koncepciója erősíti a városok szemléletformáló kezdeményezéseit. A sziget különlegessége, hogy a textil, kemény műanyag és kisméretű elektronikus hulladék befogadásán túl, a leadott anyagokért cserébe hasznos ötleteket ad a tudatos mindennapokhoz, tanácsokat egy hulladékszegény életmódhoz és háttértudást egy jövőbetekintő hozzáálláshoz.

Mindannyian tudjuk, érezzük, látjuk, hogy rendkívül nehéz kikerülni a felesleges hulladék termelését: a zöldségek-gyümölcsök sokszor már csomagolva kerülnek a boltok polcaira, a háztartási és elektronikus eszközöknek a javítása sok esetben nehézkes, vagy egyszerűen jelen körülmények között nem éri meg, a nagyobb rétegek számára elérhető ruhaneműk minősége pedig nem mindig biztosítja a hosszútávú viselés lehetőségét.

Ezek nem fognak egyik napról a másikra megváltozni, a körforgásos gazdasági modell (a meglévő anyagok és eszközök megosztása, javítása, hasznosítása és ezek visszaforgatása a körforgásba) nem váltja fel napjaink fogyasztás fókuszú életmódját egy csettintésre. Ennek ellenére a CLC csapat szemlélete szerint, mindenki tehet valamit a probléma mérsékléséért, és ebben szeretnének ők is segíteni. A gyűjtőkben elhelyezett anyagok a projekten belül mind megtalálják az új helyüket.

A repedt vödrök és kifogyott samponos flakonok formatervezők és designerek bevonásával változhatnak új használati- és dísztárgyakká, az elnyűtt pólók és megkopott textilek egy kis átalakítás és ráncfelvarrás után új formában és új stílussal térnek vissza ismét hordható darabokként, a művészeti programjaink során pedig művészek egyedi alkotásaiként, az elromlott kis elektronikák lehetnek az új megoldások és a körforgásosság látványos hírnökei. 

A CLC gyűjtőpontokkal Győr és Pannonhalma után márciusban Mosonmagyaróváron és Kapuváron találkozhatunk, ahol 1-1 hónapig üzemelnek majd, majd áprilistól egy új várost vesz be a csapat.

A gyűjtés a Széchenyi István Egyetem „Térségi hulladék szemléletformálási és innovációs mintaprojektjének” részeként, a HybridCycle fenntarthatósági ügynökséggel együttműködésben valósul meg Győr-Moson-Sopron megyében.

Érdemes követni a csapat közösségi média platformjait, ahol mindig tájékozódhatunk a gyűjtőpont és a projekthez kapcsolódó programok legfrissebb információiról.

Részletek: https://www.hybridcycle.hu/circularlivingconcept

Kapcsolódó elemek

 • Szemétben úszik Kapuvár - Szerencsére, aktívak a Zöldek Szemétben úszik Kapuvár - Szerencsére, aktívak a Zöldek

  2019-ben indult az a civil szerveződés, akik megunták, hogy a környezetüket ellepi a szemét. Ma a jó példa ragadós, és néhány osztályfőnök kihasználva a jó időt, a tanulókat a jó példával vezetve zsákszámra gyűjtik a szemetet. Sajnos még így is kevesen vannak, ahhoz képest ahányan elszórják a szemetet.

 • Öntési összefogás március 15-n Öntési összefogás március 15-n

  Aktívak a Zöldek! Március 15-n 10:00-kor egy kis közös település szépítésre invitálják a helyieket!

 • STKH Kft - Hulladék szállítás STKH Kft - Hulladék szállítás

  STKH Hulladékgazdálkodási Kft

  Hulladékszállítási kérdésekben, problémákkal keresse ügyintéző munkatársakat az elérhetőségeken, vagy intézze ügyeit on-line!

  9400 Sopron, Mátyás kir. u. 4.

  0699 505 380

  ugyfelszolgalat@stkh.hu

  www.stkh.hu

  Online Ügyintézés

  Az STKH chatboton keresztül számos ügyintézési folyamatot kényelmesen elindíthat otthonról a nap bármely percében. Levelezés, telefonálás és személyes jelenlét helyett néhány kattintással letudhatja a hulladékszállítással kapcsolatos teendőit az alábbi ügyekben:

  • Meg nem kapott számla bejelentése

  • Tulajdonosváltás utáni téves számlázás bejelentése

  • Nullás igazolás igénylése

  • Folyószámla kivonat igénylése

  • Pótcsekk igénylése

  • Ürítési díjról tájékoztatás igénylése

  • Átutalásos fizetési módra váltás

  • Levelezési cím módosítása

  • Edény vásárlása

  • Edény bérlése

  • Bérelt edény megvásárlása

  • Edénytörés bejelentése

  • Szerződés aktualizálására való felszólítással kapcsolatos ügyintézés

  • Elmaradó ürítéssel kapcsolatos ügyintézés

  Zöldudvar

  A Győr-Moson-Sopron megyei területünkön üzemeltetett zöldudvarokba a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz tartozó települések lakosai szállíthatnak be.

  A hulladék beszálításakor, kérjük lakcím kártyájukat, személyigazolványukat ne felejtsék el magukkal vinni!

  Hulladékudvar Nyitvatartás

  Kapuvár - Szabadság utca vége.

  Nyitvatartás:

  Keddenként 8:00 - 13:00-ig.

  Kövess

Facebook - Kövess minket