2024. március 29. péntek
Auguszta
Holnap Zalánnapja lesz.

Innen tudhatja meg, mennyi gépjárműadót kell fizetnie

Február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Aki nem nyitja meg időben a dokumentumot, nem tudja meg, mennyit kell fizetnie március 15-éig.  A késedelem sokba kerülhet.

Határozatot azok kapnak a NAV-tól, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk. Akiknek az adója nem változik, emlékeztető értesítést kapnak.

A gépjárműadó első részletét 2022. március 15-ig, a másodikat pedig szeptember 15-ig kell befizetni. Ha valaki elmulasztja a határidőket, késedelmi pótlékra számíthat. Az adót kerekítés nélkül, forintra pontosan kell megfizetni

a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.

Aki a banki átutalást választja, a közleménybe az adószámát, illetve az adóazonosító jelét írja be, ne a rendszámát!

Az elektronikusan kapott dokumentumokat mihamarabb érdemes megnyitni, mert különben 30 nap után automatikusan törlődnek. Ha megnyitás után a tartós tárba helyezik a dokumentumot, később is visszakereshető a pontos összeg.

A tárhelyen az értesítő emailben kapott linkre kattintva, (vagy a https://tarhely.gov.hu/ linket megnyitva) azonosított módon lehet belépni. Ha valaki elfelejtette az elektronikus tárhelyéhez a jelszót, e-mail-címét beírva jelszó-emlékeztetőt kérhet.

Kapcsolódó elemek

  • A külföldi munka adatai is befutnak a NAV-hoz A külföldi munka adatai is befutnak a NAV-hoz

    Ha valaki külföldön dolgozik, utána kell járnia annak, hogy jövedelme után mely államban kell megfizetnie a közterheket. Mivel a nemzeti adóhatóságok megosztják egymással adataikat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is befutnak az információk a Magyarországon élők más országban szerzett, de Magyarországon adóköteles jövedelméről. Vizsgálat tárgya lehet, hogy az ilyen jövedelem után befizetik-e a magyar állam költségvetését megillető adót.

  • Hogyan kerülhető el a végrehajtás? Hogyan kerülhető el a végrehajtás?

    Ha valaki nehéz helyzetbe kerül, és felhalmozódott köztartozását nem tudja megfizetni, végrehajtási eljárásra számíthat. Azonban, ha az adós késlekedés nélkül szán időt és energiát a tájékozódásra saját ügyéről, rendezheti tartozását, sőt esélyt kaphat az átütemezésre is. Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy miből ered a tartozás, és hol kell kezdeményezni az ügyintézést: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vagy az önálló bírósági végrehajtónál.

  • Minden felajánlás számít Minden felajánlás számít

    A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén egészen május 22-éig lehet rendelkezni. A felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

  • Elérhetők az adóbevallási tervezetek Elérhetők az adóbevallási tervezetek

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén több mint 5,6 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is.

  • Március 16. a gépjárműadó befizetésének határideje Március 16. a gépjárműadó befizetésének határideje

    Március 16-án éjfélig lehet befizetni a gépjárműadó első részletét. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott értesítésekben, határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést.

Facebook - Kövess minket