2023. június 5. hétfő
Fatime, Ferdinánd
Holnap Norbert, Cintia, Normannapja lesz.

Hogyan kerülhető el a végrehajtás?

Ha valaki nehéz helyzetbe kerül, és felhalmozódott köztartozását nem tudja megfizetni, végrehajtási eljárásra számíthat. Azonban, ha az adós késlekedés nélkül szán időt és energiát a tájékozódásra saját ügyéről, rendezheti tartozását, sőt esélyt kaphat az átütemezésre is. Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy miből ered a tartozás, és hol kell kezdeményezni az ügyintézést: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vagy az önálló bírósági végrehajtónál.

A lejárt tartozás esetén bekövetkező jövedelemletiltás, inkasszó vagy helyszíni végrehajtás is megelőzhető, ha az adós időben intézkedik. A végrehajtási eljárásban részletfizetés, vagy fizetési halasztás, de adott esetben akár a tartozás mérséklése is kérhető. Azt, hogy ilyen esetben kihez kell fordulni, az határozza meg, hogy a tartozás miből származik.

Köztartozás végrehajtása

Ha az államot megillető adókat, járulékokat, az adók módjára behajtandó köztartozásokat (ilyen például a hulladékgazdálkodási díj), és az állam különféle szervei által megállapított fizetési kötelezettségeket, ideértve a bíróságok által kiszabott pénzbüntetéseket, bírságokat nem fizeti meg valaki, akkor a NAV végrehajtóinak feladata a pénz beszedése. Ezekben az ügyekben a NAV először felhívást küld, és ha erre az adós rendezi tartozását, az ügy lezárul. Ha az adós hajlandó, de pillanatnyilag nem tud fizetni, akkor különféle fizetési kedvezményeket kérhet: fizetési halasztást, tartozás mérséklését vagy részletfizetést. A tartozással kapcsolatos ügyintézést a NAV végzi, de a fizetési kötelezettségről az adott szervezet, például bíróság, Diákhitel Központ, kormányhivatal, minisztérium, kamara is tájékoztatást adhat.

Közigazgatási végrehajtás

Egy ideje a NAV feladata az is, hogy elvégeztessen olyan munkálatokat, amiket hatósági határozat ellenére sem végzett el valaki, és ezzel közösségek érdekeit sérti, netán emberek egészségét, testi épségét veszélyezteti. Ilyen lehet például egy életveszélyes épület elbontása, vagy egy terület, lakás kényszertakarítása, a fertőzésveszélyes hulladék felszámolása. Az ilyen, 2018 óta NAV-ra tartozó, közigazgatási végrehajtói feladatok különböző cselekmények kikényszerítését, végrehajtatását jelentik, azaz a NAV például lebontatja az életveszélyes házat vagy elszállíttatja a közegészségügyi kockázatot jelentő szemetet. Ezekben az ügyekben a cél a közigazgatási szervek döntéseinek végrehajtatása, a jogbiztonság erősítése és az élet, testi épség, egészség védelme.

A közigazgatási végrehajtásban a NAV eljárási bírságot szabhat ki és a feladat elvégzésében jártas, szakértelemmel, engedéllyel, eszközzel rendelkező céget vehet igénybe. A költségeket a munkálatokat elmulasztónak kell állnia, ezért tanácsos idejében élni az önkéntes teljesítés lehetőségével.

Kapcsolódó elemek

 • Fokozottan ellenőrzi az ukrán gabonaszállítmányokat a NAV Fokozottan ellenőrzi az ukrán gabonaszállítmányokat a NAV

  2023. április 14. óta fokozottan ellenőrzi az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a NÉBIH-hel közösen.

 • Minden felajánlás számít Minden felajánlás számít

  A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén egészen május 22-éig lehet rendelkezni. A felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

 • Elérhetők az adóbevallási tervezetek Elérhetők az adóbevallási tervezetek

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén több mint 5,6 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is.

 • Március 16. a gépjárműadó befizetésének határideje Március 16. a gépjárműadó befizetésének határideje

  Március 16-án éjfélig lehet befizetni a gépjárműadó első részletét. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott értesítésekben, határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést.

 • Automatikusan készülnek az szja-bevallási tervezetek Automatikusan készülnek az szja-bevallási tervezetek

  Már évek óta külön kérés nélkül készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói, kifizetői igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az öt éves elévülési idő végéig.

Facebook - Kövess minket