2024. szeptember 16. hétfő
Edit, Ditta, Ludmilla
Holnap Zsófia, Hildegárdnapja lesz.

Miért fontos, hogy sportoljon gyermekünk?

Ez a cikk nem az Egészség az élet titka és a sport és egészség kapcsolatáról fog szólni. Inkább kiemeli egy sikeres emberré válás tendenciáját.

 

Ki ne szeretné, hogy gyermeke sikeres legyen?

... és, hogy mi köze ennek ahhoz, hogy a gyermekünk sportol-e vagy sem? A válasz a szokásban rejlik. Igen, a szokások azok, amik eldöntik, hogy milyen sikeres emberré válunk a jövőben. Illetve, hogy képesek leszünk -e megváltoztatni a rossz szokásainkat.

A szokás

Mikor reggel fel kelünk, a reggeli rutinunk - ami maga is egy évek óta alkalmazott szokás - egyik fontos része a fogmosás. Ez az egyszerű dolog, amit belénk neveltek. Gyermek korunkban megtanították nekünk szüleink, hogyan kell fogat mosni. Hogy miért? Gondolom azért, mert mindenkinek fájt már a foga, és szeretné ettől az érzéstől megóvni gyermekét. Amúgy a szülők manapság mind olyanok, hogy szeretnék megóvni gyermeküket mindentől IS. Meg persze valahogy a nevetetésünkben benne van, hogy éljünk egészségesen. És valljuk be, ez a világ leggyorsabb, és legkönnyebb teendője az egészségmegóvásért. Hát akkor miért ne?

Szóval, a fogmosás, egy szokás, ami könnyen és gyorsan kialakítható, különösebb erőfeszítést nem is igényel. Ezenkívül, számtalan szokás van, ami életünket befolyásolja, és meghatározza. Ezeket a szokásokat pedig mi magunk alakítottuk ki.Némelyiken bizony elég körülményes lenne változtatnunk. Ilyen pl. az autó helyett gyalog, vagy kerékpáron járjunk dolgozni. - Sokan fel háborodnak. MIcsoda hülyeség? Miért járjak gyalog dolgozni, mikor van autóm, és megtehetem. Sokkal gyorsabb, kényelmesebb, meg a gyereket is el tudom vinni az iskolába, meg munka után a bevásárlás is egyszerűbb, és hamarabb haza érek.

Hát igen. Ugyanúgy, ahogy a fogmosás, a séta is az egészségmegóvásért van, csak éppen ez utóbbi bizony már komolyabb elhatározás kérdése.

Jó szokások megtanulása

Ugyanúgy, ahogy a fogmosás, a sport is a jó szokások közé tartozik. (Töbek közt hála a dopamin nevű hormonnak, ami sportolás közben szabadul fel.)
Azzal, hogy a gyermeket már óvodás korban rászoktatjuk a rendszeres sportra, azzal bizony megtesszük az első lépést a sikeres felnőtté válás felé.

Ha beiktatjuk a rendszeres sportot a gyermek rutinjába, akkor a mozgás élete végéig természetessé fog válni számára. ( Mondhatjuk, hogy: - De hát mindenki mozog. Igen. A kérdés, viszont, hogy mennyit? Vajon minket is autóval vittek iskolába? Mi is órák hosszat ültünk a számítógép vagy a TV előtt gyermekkorunkban?)

Miben segít a sport?

A rendszeres sportolás, bekerülése a heti rutinunkba segít abban, hogy:

  • Felnőtt korban is megtalálja az ember az - "Én időt" - vagyis azt az időt, amit csak magára fordít, félre teszi a család nyügös-bajos dolgait, és legalább azt a heti 1-3 órát magára szán, amit igazán megérdemel. - (Vajon mindenkinek van "Én ideje?")
  • Egy olyan természetes közösségbe kerül az ember, ahol mindenkinek azonos az érdeklődése, és mindenki azért van ott, mert szereti, és élvezi azt amit csinálhat. És a csoportos dopamin hormon még jobban felszabadul. A futók, a futókkal érzik jól magukat, a röplabdások pedig a röplabdás társaikkal tudnak jót játszani abban az 1-1 órában. / Közösség van persze az óvodában is, meg az iskolában is. Csak ugye az egy amolyan kötelező közösség, ahol nem biztos, hogy mindenki azért van ott, mert úgy szeret ott lenni.
  • Valljuk be, a sport, a mozgás szép testet nevel. Legalábbis, ha valaki elköteleződik a rendszeres sport mellett, azokon az embereken látszódik, akik sportolnak. Ez segít abban, hogy gyermekünk elégedett legyen a testképével, és kialakuljon benne egy egészséges testtudat. Vagyis, érezze jól magát a bőrében, és ezzel már tettünk egy hatalmas lépést az ÖNBIZALOM felé.
  • Ha gyermekünk egy jó közösségbe kerül - és itt fontos, hogy az edző az edző legyen, ne csak valaki aki beszedi a tagdíjat, és bedobja a labdát, hogy: - Játszatok.
    Akkor kisebb az esélye annak, hogy gyermek a drogokhoz, energiaitalokhoz nyúl, vagy épp egy olyan társaságba kerül, ami kevésbé lesz jó hatással felnőtt kori sikerei elérésében. Egy jó közösség, figyel a tagjaira, és olyan célt ad, ami mellett nincs idő az elkallódásra.
  • Önbizalmat szerezzen. Vagyis, a sport az, ami sikereket ad. Kezdetben apró sikerek jönnek. Majd elhiszi magáról, hogy: - Igen, képes vagyok rá!
    És IGEN, képes lesz rá. Le fogja győzni önmagát, majd pedig társait. És ezek a győzelmek tőlünk, szülőktől függetlenek. És itt fontos dolog, hogy azok is legyenek. Ne akarjunk bele avatkozni azon túl, hogy mindig elvisszük az edzésre, és támogatjuk abban, hogy elérhesse célját. A sikert neki kell majd megélni, és elhinni, hogy képes rá. Mert ha most képes a sportban, akkor felnőtt korában is képes lesz sikeres vállalkozóként, dolgozóként tevékenykedni.
  • Kialakuljon a TISZTELET. Előbb persze még az irigység fog jelentkezni, de ahogy telik az idő, és rájön arra, hogy azok, akik olyan ügyesen csinálják, azok mennyit gyakorolták azokat a technikákat, mozdulatokat, ez az irigység át vállt tiszteletté, és értékelni fogja a befektetett munkát.
  • Koncentrációs képességük fejlődjön. A figyelem, az összpontosítás minden sportban elengedhetetlen, amit valljuk be, jobb ha mozgás közben tanul meg, mint a Play Staiton előtt ülve.
  • Koordináció, és egyensúly érzéke kifejlődjön. Beívódjanak a mozgások, és reflexszerűvé válljanak olyan dolgok, amikkel később baleseteket kerülhetünk el.
  • A fegyelem minden sport  alap pillére. A harcművészeteké különösen. A fegyelem, és önfegyelem kéz a kézben járnak.
  • Megtanulnak adni. Az önzetlenség a sikeres emberek egyik legnagyobb erénye.
  • Kondíció és erőnlét. Valljuk be a mai fiatalságnak nem árt, ha van egy kis állóképessége, és nyafogás nélül meg lehet velük tenni egy kisebb erdei túrát.
  • A kudarcok elviselése. Kudarc nélkül nincs siker. Már pedig kudarcok folyamatosan végig kísérik életünket. Ott vannak az iskolában, a szerelemben, az üzleti életben stb. Nem tudjuk, és ne is akarjuk megóvni a gyerekeket a kudarctól. Inkább tanítsuk meg őket elviselni és legyőzni a kudarcot. A kudarc legyőzésének legjobb módja, ha sportol a gyermek. Az sem árt, ha épp versenyez. Mert ott bizony érni fogják kudarcok. És valljuk be, azzal ha épp nem ő áll 10 évesen a dobogó legfelső fokán, még nem dől össze a világ. De ha megtanulja, hogy képes jobbnak lenni, csak épp máshogy, vagy épp többet kell edzenie, hogy megélhesse a sikert, akkor a későbbiek során még az üzleti életben sem tragédiának fogja megélni az egyes kudarcokat, hanem iránymutatásként, ami a a SIKER felé vezet.

És még számtalan előnye van a sportnak, amiről filmek, könyvek podcast-ok százai szólnak.

Mondhatni ennyi köze van a fogmosásnak, a rendszeres sporthoz. Segítsük gyermekünket, és már gyerekkorban alakítsuk ki a sporthoz való igényét, hogy bebizonyíthassa önmagának:

- Képes vagyok rá!

 



Kapcsolódó elemek

Facebook - Kövess minket