2024. április 20. szombat
Tivadar, Odett
Holnap Konrádnapja lesz.

Érkeznek az igazolások az szja-bevallási tervezet adózói ellenőrzéséhez

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege.

 

Ha valakinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban pár perc alatt regisztrálhat.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, márciustól tehát megnézheti saját adóbevallási tervezetét azonosítás után az eSZJA-oldalon. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn,
  • az eSZJA-oldalon elérhető webes űrlapon,
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon, a 1819-es hívószámon,
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

Kapcsolódó elemek

  • Hogyan kerülhető el a végrehajtás? Hogyan kerülhető el a végrehajtás?

    Ha valaki nehéz helyzetbe kerül, és felhalmozódott köztartozását nem tudja megfizetni, végrehajtási eljárásra számíthat. Azonban, ha az adós késlekedés nélkül szán időt és energiát a tájékozódásra saját ügyéről, rendezheti tartozását, sőt esélyt kaphat az átütemezésre is. Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy miből ered a tartozás, és hol kell kezdeményezni az ügyintézést: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vagy az önálló bírósági végrehajtónál.

  • Minden felajánlás számít Minden felajánlás számít

    A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén egészen május 22-éig lehet rendelkezni. A felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

  • Elérhetők az adóbevallási tervezetek Elérhetők az adóbevallási tervezetek

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén több mint 5,6 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is.

  • Március 16. a gépjárműadó befizetésének határideje Március 16. a gépjárműadó befizetésének határideje

    Március 16-án éjfélig lehet befizetni a gépjárműadó első részletét. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott értesítésekben, határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést.

  • Automatikusan készülnek az szja-bevallási tervezetek Automatikusan készülnek az szja-bevallási tervezetek

    Már évek óta külön kérés nélkül készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói, kifizetői igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az öt éves elévülési idő végéig.

Facebook - Kövess minket