2024. május 12. vasárnap
Pongrác, Gyöngy
Holnap Szervác, Imola, Imeldanapja lesz.

Amit tudni kell az Október 2-i szavazásról

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda tájékoztatója a 2016. október 2. napjára kitűzött országos népszavazással kapcsolatban az alábbiakban tájékoztatjuk a választópolgárokat:

 

Értesítő megküldése

A Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatta a választópolgárokat a 2016. október 2-i országos népszavazáson az állandó lakóhelyük szerinti névjegyzékbe vételükről, a szavazás idejéről, valamint a szavazókör címéről, ahova mehet a választópolgár a szavazatát leadni.

Ha a választópolgár nem kapott értesítőt, vagy az megsemmisült, - az értesítő pótlásával kapcsolatban - a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjét (polgármesteri hivatalban a jegyzőt) kell felkeresnie. Egyébként az értesítő elvesztése, megsemmisülése a választópolgárt nem akadályozza a szavazásban.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár

2016. október 2-án (vasárnap) 6-19 óráig adhatja le voksát az értesítőn lévő szavazókörben.

A választópolgárnak igazolnia kell

 

személyazonosságát

-          magyar személyazonosító igazolvánnyal (régi típusú, könyvecske formájú magyar személyazonosító igazolvány vagy magyar ideiglenes személyazonosító igazolvány is elfogadható), vagy

-          magyar útlevéllel (magyar ideiglenes útlevél is elfogadható),

-          magyar vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal) vagy

-          fogvatartottak mozgóurnával való szavazásakor nyilvántartási adatlappal

 

és

 

lakcímét

-          lakcímkártyával (a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervény vagy a régi, könyvecske alakú személyazonosító igazolvány is elfogadható, ha tartalmazza a lakcímet),

-          fogvatartottak mozgóurnával való szavazásakor nyilvántartási adatlappal

Fontos: az egyes okmányok igénylése során kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) nem alkalmas a személyazonosság igazolására!

A választópolgár ha a szavazás napján, Magyarországon, azonban a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén – tartózkodik, átjelentkezéssel szavazhat.

 

Az átjelentkezési kérelmet a választópolgár a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodának (a település jegyzőjének) legkésőbb 2016. szeptember 30-án (pénteken) 16 óráig nyújthatja be személyesen, vagy levélben.  

 

Fogyatékossággal élők szavazása

A fogyatékossággal élő választópolgár a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodához (település jegyzőjéhez) nyújthatja be kérelmét személyesen vagy levélben a következő segítség igénybevétele iránt:

-          Braille-írással készült értesítő megküldése,

-          könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése,

-          Braille-írással ellátott szavazósablon igénybe vétele a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során,

-           akadálymentes szavazóhelyiség igénybe vétele.

A Braille-írásos sablon iránti kérelmet legkésőbb 2016. szeptember 23-án 16 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodának.

Az akadálymentes szavazóhelyiség igénybevételére irányuló kérelmet legkésőbb 2016. szeptember 30-án 16 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodának.

Ha a választópolgár már kérelmezte a fent megjelölt segítségek valamelyikét (pl. a 2014-es választások alkalmával), az a mostani népszavazásra is érvényes.

Mozgóurna iránti kérelem

Az a választópolgár, aki nem tud a szavazóhelyiségben megjelenni, mivel

-          egészségi állapota nem teszi ezt lehetővé vagy

-          fogva tartják (pl. előzetes letartóztatás, szabadságvesztés), és nem engedik ki szavazni,

mozgóurnát igényelhet. Más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) nem lehet mozgóurnát kérni.

Mozgóurnát legkésőbb 2016. szeptember 30-án (pénteken) 16 óráig a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodához (település jegyzőjéhez) lehet bejelenteni, vagy a szavazás napján, október 2-án vasárnap 15 óráig a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni meghatalmazott útján.

A mozgóurna iránti kérelem akkor fogadható el, ha:

-          irásban nyújtják be és az érintett választópolgár írta alá a kérelmet, vagy meghatalmazott útján nyújtja be a kérelmet (két tanú által hitelesített).

Mindkét esetben bárki beviheti a kérelmet.

Ha a választópolgár a szavazás napján a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de másik szavazókör területén – tartózkodik, erre a címre is igényelhet mozgóurnát. Ebben az esetben először át kell jelentkeznie a tartózkodási helye szerinti településre, vagy szavazókörbe. Az átjelentkezést követően lehet mozgóurnát kérni.

Fontos: az a választópolgár, aki mozgóurnát kért, a szavazóhelyiségben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

 

Szavazat érvényessége

Érvényesen szavazni a kérdés alatti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet, egyéb esetben a szavazat érvénytelen.

 

A választópolgárok a népszavazással kapcsolatos egyéb kérdésekben tájékozódhatnak a településeken (a polgármesteri hivatalokban) működő választási információs szolgálatoknál.

Facebook - Kövess minket