2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra, Szandra
Holnap Ivó, Milánnapja lesz.

Ingyenes óvodai és bölcsődei étkezés!

Mindenkinek jár? – A rászorultságot nem vizsgálják! Mindenkinek jár? – A rászorultságot nem vizsgálják!

Mindenkinek jár? – A rászorultságot nem vizsgálják!
Szeptembertől országszerte 230 ezerrel több óvodás és bölcsődés kap térítésmentesen napi háromszori étkezést. A rászorultságot nem vizsgálják, elég arról nyilatkozni, senkinek nem szeretnénk a pénztárcájában turkálni – mondja az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

 

Az M1 Iskolapad című műsorában bemutatott kőbányai óvodában eddig a gyerekek 20 százaléka étkezhetett ingyenesen, ősztől azonban már csaknem háromszor ennyien tehetik ezt meg, szeptembertől jelentősen bővül ugyanis a jogosultak köre: országszerte 230 ezerrel több óvodás és bölcsődés kap térítésmentesen napi háromszori étkezést. Most több mint 90 ezer gyermek étkezhet ingyenesen, ehhez képest 320 ezerre tesszük azoknak a számát, ahol nem kell a szülőknek majd fizetni az étkezésért, azaz 230 ezer gyermek kerülhet most be az ingyenességi körbe – mondja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

 

Az ingyenesség kiterjesztése két óvodás gyermeket nevelő család esetében havonta mintegy 15 ezer forintos megtakarítást jelent szeptembertől. A rászorultságot nem vizsgálják, arról elég nyilatkozni. A térítésmentesség kiterjed a nagycsaládosokra, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekekre és testvéreikre, valamint azokra a családokra is, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a havi 90 ezer forintot. Nem kérjük igazolni, hogy valaki mekkora jövedelemmel rendelkezik, senkinek nem szeretnénk a pénztárcájában turkálni – mondja Novák Katalin. A gyermekétkeztetésre szánt forrás már évek óta emelkedik, idén több mint 60, jövőre több mint 70 milliárd forintot fordít erre a kormány, miközben például a 2010-es költségvetésben 28 milliárd forint jutott ide.

 

Amellett, hogy ősztől még több gyermek étkezhet ingyenesen, egészségesebb, a tányérokra is táplálóbb ételek kerülnek, hiszen elindul a menzareform. Kőbányán már idén januárban bevezették a minőségi közétkeztetést, a többletköltséget a kerület önkormányzata fizeti. Az M1 műsorában bemutatott óvodában így már év eleje óta több zöldséget, gyümölcsöt esznek a kicsik. Kevésbé fűszeresen, kevesebb sóval, kevesebb cukorral készülnek az ételeik, és sok újdonság is az étlapra került. A gyerekek eleinte kicsit idegenkedtek az új ízektől, de mostanra megszokták azokat. Szeptembertől pedig már minden közintézményben egészséges ételek kerülnek a tányérokra: tilos lesz például a cukrozott üdítő és a zsíros húskészítmény. Ha a gyerekeinknek segítünk megérteni, hogy az egészséges is lehet finom, és megszoktatjuk velük ezeket ízeket, komoly lépést tettünk előre – hangsúlyozza az államtitkár.

 

A közétkeztetésben csaknem 1 millió gyermek vesz részt a bölcsődétől a középiskoláig, ebbe a kategóriába tartozik még a kórházi étkeztetés, a szociális intézményekben élők és az egész napos szociális ellátásban részesülők étkezése is.

Forrás : www.hirado.hu

Facebook - Kövess minket