2023. március 23. csütörtök
Emőke
Holnap Gábor, Karina, Milénanapja lesz.

Csökkentse koleszterin szintjét

Magas a koleszterin szintje? Itt az ideje, hogy természetes úton is csökkentse, ne csak a gyógyszerekre hagyatkozzon. Fokhagyma, dió, lenmag, gyömbér, ...

 

A fokhagyma gátolja a szervezetben azon enzimek termelését, amelyek az LDL-koleszterin előállításához szükségesek. Ezért a fokhagymában lévő allicin nevű aminosav felelős. Az allicin pozitív hatása orvosilag már régóta igazolt, így a gyógyszertárakban magas koncentrációjú fokhagymakészítmények is kaphatók. Ha azonban nem riadunk vissza a fokhagyma ízétől, folyamodjunk a természetes változathoz vagy a medvehagymához, amely ugyancsak nagyon magas hatóanyagtartalmat mutat fel.

Gyömbér

Az ázsiai konyha általánosságban ízletesnek, könnyen emészthetőnek és nagyon egészségesnek számít. A gyömbér valószínűleg hozzájárult ehhez a jó hírnévhez. A sárga gyökér az ázsiai ételeknek fűszeres, erős és nagyon gyümölcsös ízt kölcsönöz. Emellett a gyömbér fokozott epetermelésrőlgondoskodik a szervezetben, és ennek megfelelően a vér koleszterinértékeinek csökkenéséről is. Már napi 2 gramm elég ahhoz, hogy terápiás hatást célozzunk meg. A gyömbér nagyon sok C-vitaminttartalmaz és gyulladáscsökkentő hatású. Teaként ezért kitűnően alkalmas megfázások ellen.

Étolaj

A jó minőségű étolajok egészségesek, és kedvező koleszterinértékekről gondoskodnak. Különösen aszezám-, a napraforgó-, a tökmag-, szója- és búzacsíraolaj tartalmaz úgynevezett fitoszterineket. Ennek az összetevőnek a koleszterincsökkentő hatása tudományosan bizonyított, és avérzsírértékeket akár 10%-kal képes lefelé korrigálni. Éppígy az olívaolaj is felelősnek tűnik a koleszterin csökkenéséért, és tartósan véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől.

Diófélék

Bár a diófélék meglehetősen zsírosak, telítetlen zsírsavakról van itt szó, amelyek pozitívan hatnak a szervezetben a vérzsírokra. A diófélék továbbá fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, amelyek tovább befolyásolják pozitív irányba a vérzsírtartalmat. Napi mintegy 67 gramm diófélével az összkoleszterin-érték akár 5,1%-kal csökkenthető, a káros LDL-érték akár 7,1%-kal.

Lenmag

Naponta mintegy 3 teáskanál lenmag a koleszterinszintet akár 10%-kal csökkentheti. A dolog bökkenője azonban, hogy ez csak férfiakra érvényes. A lignan nevű hatóanyag nagyon hasonlít a női nemi hormonra, az ösztrogénre. A tudósok feltételezik, hogy a lenmag emiatt a hasonlóság miatt nincs hatással a nők vérzsírértékeire.

Impulser

Utoljára frissítve: 2012. november 15., csütörtök 12:20

Facebook - Kövess minket