>> HírekHírekHelyiAktuálisA tűzgyújtási rendeletről

A tűzgyújtási rendeletről

Írta:  Kategória: Aktuális 2017. május 11., csütörtök 00:00
Avarégetési tilalom Avarégetési tilalom

Itt a tavasz, és a jó idő. Március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Rendelet. A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos ( azaz csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet ). Portálunk utána járt, városunk rendeletének, mely a Tűzgyújtásról szól.

 

 

Kapuvár város rendelete a Tűzgyújtásról:

 

II. fejezet

Levegőtisztaság-védelmi szabályozás

Avar és kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok

4. §

 1. A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.
 2. Amennyiben a kerti hulladékot házi komposztálással a helyszínen hasznosítani nem lehet, úgy a szervezett háztartási hulladékszállításba bekapcsolt területeken a kerti hulladék gyűjtése tároló edényben történik, és a továbbiakban háztartási hulladékként kezelendő.http://www.infokapuvar.hu Infókapuvár - Kapuvár információs portálja

A fás szárú növények nyesedékeinek égetése - kiszárított állapotban - e rendelet szabályainak betartásával engedélyezett.http://www.infokapuvar.hu Infókapuvár - Kapuvár információs portálja

 1. A háztartási hulladékszállításba be nem kapcsolt területeken az avar és kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni az e rendeletben leírt szabályok betartásával.
 2. A folyó- és állóvizek partján a kerti hulladék tárolása és égetése, valamint az avar- és kerti hulladék vízbe szórása tilos!
 3. A (2) és (3) bekezdés hatálya alá tartozó területeken a kiszárított kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül nem szabad. Égetni csak szélcsendes időben szabad, a keletkező hő és füst a környezetében lévő zöld növényeket, fákat, bokrokat nem károsíthatja, és nem jelenthet veszélyt az emberi tartózkodásra szolgáló épületekben, helyiségekben tartózkodókra, de ugyanúgy nem jelenthet veszélyt az állatok tartására szolgáló helyiségekre sem.
 4. Az égetést csak 18 éven felüli, cselekvőképes személy végezheti!
 5. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek. Közterületen égetni tilos!
 6. A tűz őrzéséről, veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.
 7. A kerti hulladék égetése március 1-től május 31-ig, illetve szeptember 1-től december 1-ig végezhető hétfőtől szombatig. Az égetést az esti talajközeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változása) miatt 8.00 és 18.00 óra között lehet végezni, szélcsendes időben. Ünnepnapokon és vasárnap égetni tilos!

 

A teljes rendelet letölthető PDF formátumban!

PDF-icon

 

2015. április 29-i Önkormányzati rendelet itt olvasható PDF formátumban:

PDF-icon

Megjelent: 3022 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. május 11., csütörtök 08:47
Egy LikeKövess

Legfrissebb apró

A hónap videója

Híre van a kapuváriak számára?

 • Tel: +(36) 20/9459-416hire van Kapuvár számára?
 • Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.