>> HírekHírekHelyiAktuálisEgyszerűbben is kérhető részletfizetés a NAV-tól

Egyszerűbben is kérhető részletfizetés a NAV-tól

Írta:  NAV Kategória: Aktuális 2017. augusztus 17., csütörtök 12:29

Kétszázezer forint adótartozásig egyszerűbben is kérhető részletfizetés a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, ehhez mindössze egy kérelmet kell benyújtani. A lehetőséggel azok a magánszemélyek élhetnek, akik nem vállalkozók és nem kötelezettek áfafizetésre. Nekik a NAV évente egyszer automatikusan engedélyezi maximum hat hónapra a pótlékmentes részletfizetést.

A tapasztalatok alapján egyre népszerűbb az ügyfelek körében az automatikus részletfizetési kérelem. Győr-Moson-Sopron megyében tavaly több mint négyszázan, idén pedig már több mint hétszázan éltek a 2016 júliusában bevezetett, egyszerűbben kérhető lehetőséggel.

A kedvezményt kérő magánszemélyeknek az automatikus részletfizetés kérését indokolniuk sem kell, továbbá a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például az adózó jövedelmi helyzetét és fizetési nehézségeit. Azoknak, akik nem egyéni vállalkozók és nem kötelezettek általános forgalmi adó fizetésére, évente egyszer automatikusan engedélyezi az adóhivatal a legfeljebb kétszázezer forintos adótartozásra a maximum hat havi pótlékmentes részletfizetést. Ehhez mindössze egy kérelmet kell benyújtani.

 

A NAV honlapjáról, a Letöltések – Egyéb menüpontból elérhető automatikus részletfizetési kérelem beküldhető postán vagy személyesen is leadható a NAV ügyfélszolgálatain. Akinek van ügyfélkapuja, akár otthonról, néhány kattintással elküldheti kérelmét a FAM01-es nyomtatványon elektronikusan.

Az ügyfélszolgálati tapasztalatok alapján az adófizetők szívesen élnek az egyszerűbben kérhető részletfizetéssel. Sőt, ha a tartozás csak pár tízezer forinttal haladja meg a kétszázezer forintos összeghatárt, előfordul, hogy az ügyfélszolgálaton bankkártyával befizetik vagy csekket kérnek, hogy tartozásukat így kétszázezer forintra csökkentve már kihasználhassák a kedvező részletfizetési lehetőséget.

 

Fontos az engedélyező határozatban megszabott fizetési határidők betartása, mert ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

Aki nem jogosult az automatikus részletfizetési kedvezményre, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést, melyről a NAV 30. számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

Megjelent: 60 alkalommal
Egy LikeKövess

Legfrissebb apró

A hónap videója

Híre van a kapuváriak számára?

  • Tel: +(36) 20/9459-416hire van Kapuvár számára?
  • Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.