>> HírekHírekHelyiAktuálisRészletekben is fizethető a személyi jövedelemadó

Részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó

Írta:  Kategória: Aktuális 2017. április 27., csütörtök 10:42

A fizetendő személyi jövedelemadóra és egészségügyi hozzájárulásra idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban, amennyiben azok összege nem haladja meg a kétszázezer forintot. Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22.

 

A lehetőséggel a NAV által készített adóbevallási tervezet módosításával is lehet élni. Az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen a tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni a legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést. A kedvező lehetőség feltétele, hogy a még fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összege ne haladja meg a kétszázezer forintot. A kedvezménnyel azok élhetnek, akik nem vállalkozók és nem kötelezettek áfafizetésre.

 

Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás „C” lapján, az (A) mező kitöltésével.

Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június 20-ig, július 20-ig, augusztus 21-ig, szeptember 20-ig, illetve október 20-ig kell megfizetni. Fontos a fizetési határidők betartása, mert, ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek.

A részletet be lehet fizetni:

-          a bevallás benyújtásával az első részletet be lehet fizetni az ügyfélkapu-regisztrációval hozzáférhető online felületen bankkártyával;

-          bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban az adóazonosító jel feltüntetésével;

-          bankkártyával interneten, az Ügyfélkapun keresztül az eBEV felületen;

-          bankkártyával a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain;

-          csekken, amely beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve igényelhető a NAV honlapján található CSEKK elnevezésű vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon; továbbá a 06-40/42-42-42-es telefonszámon.

 

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly hétszázan éltek a bevallásban kérhető pótlékmentes részletfizetéssel, nyolcvan százalékuk a maximális, féléves időtartamra kérte a fizetés könnyítését. A lehetőségnek köszönhetően több mint 43 millió forintot fizettek meg pótlékmentes részletben.

Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést, melyről a NAV 30. számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

Megjelent: 77 alkalommal
Egy LikeKövess

Legfrissebb apró

A hónap videója

Híre van a kapuváriak számára?

  • Tel: +(36) 20/9459-416hire van Kapuvár számára?
  • Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.